Séta a faluban

Kápolnásnyék felől érkezők már az M7-es autópályától láthatják a pázmándi szőlőhegyet, ahol minőségi borok érlelődnek. A szőlőhegyi gazdák hegyközséget hoztak létre, melynek köszönhetően megoszthatják tapasztalataikat a terméssel, permetezéssel és termesztéssel kapcsolatban.

A szőlős területeken kívül az elterülő Zsidókő-hegyet láthatjuk, melyen először a különleges kvarcit sziklákat, majd jobban megfigyelve a fenyőerdő felett magasló Hármas keresztet (1.) csodálhatjuk meg, melyhez stációk (2.) vezetnek a vadregényes erdőn át a Kossuth utcától (parkolni kicsit feljebb, a bal kéz felől elterülő réten ajánlatos). A hegy tetejéről páratlan látvánnyal gazdagodhatunk.

A falu központja felé, jobb kéz felől a Történelmi Emlékparkot (3.) tekinthetjük meg, ahol az emléktáblák mellett pihenőpark és játszótér is kialakításra került a kisgyermekesek számára. Bal oldalt a kanyarnál a Fehér keresztet (4.) láthatjuk, amelyet Szűz Máriának állítottak, hogy megvédje az úton közlekedőket.

Mielőtt felérnénk a dombtetőre, már a római katolikus templom (6.) épülete magasodik előttünk [a jobboldalon nyíló utcácska melletti tisztáson található a Vörös Kereszt, melyet egy család állított, hogy a termést megóvják 5.]. A hegytetőre érve, jobb oldalt a Tájházat (7.) tekinthetjük meg, melyet a polgármesteri hivatal és a művelődési ház (8.) követ. A templomhoz érve láthatjuk a Szent Háromság szobrot és a Mária oszlopot is.

A túránk következő állomása a ma iskolaként működő, volt Jezsuita rendház (9.), melynek udvarán még fellelhető 1-1 fa a régi angolkertből. Jobb kéz felől pedig a sarki ház kertjében Nepumuki Szent János, a vizek védőszentjének szobra (10.) látható.

Az iskola után érdemes bekanyarodni a Zalka Máté utcába, melyen végig haladva megcsodálhatjuk a védett gesztenyefasort (11.) és a végén kb 2 km megtétele után elérünk a Téglaházi forráshoz (12.), amely tökéletes helyszín egy családi piknikhez, vagy egy kis lazításhoz, kikapcsolódáshoz a madárdalos határban.

terk

Több Pázmándon működő civil szervezet Pünkösd vasárnapján évek óta Falu-kerülő túrát szervez, amelyhez pázmándiaknak és látogatóknak egyaránt érdemes csatlakozni, ha szeretnék kicsit jobban megismerni településünket, és közösen eltölteni egy fél napot. A kilenc kilométeres túra során egymással vetélkedő, 2-8 fős csapatok kerülik meg, illetve járják be falunkat, érintve közben több egyesület állomását, ahol ügyességi feladatok megoldásában bizonyíthatják rátermettségüket. A túra rendszerint az alábbi útvonalon halad, de ebben természetesen évről évre lehetnek változások. Az aktuális részletekért figyeljék honlapunk híreit, illetve az eseménynaptárt!

 

falukerulo

 

További rendszeres túrák: Pázmándi Toporgó Természetjáró Egyesület

 

Print Friendly, PDF & Email